Wat is een renovatielening?

Een renovatielening is een persoonlijke lening waarbij het krediet gebruikt wordt voor de renovatie of verbouwing van een pand. Met dat krediet kunt u thuis klussen, verbouwen of uw hele woning een opknapbeurt geven.

Op die manier hoeft u niet aan uw spaartegoeden te komen en heeft u meteen het volledige bedrag van de investering tot uw beschikking. Vervolgens betaalt u in uw eigen tempo, in overeenstemming met de kredietverstrekker én op basis van uw financiële capaciteit, het geleende bedrag terug.

Kenmerkend voor een renovatielening is dat de rentevoet vast ligt gedurende de volledige looptijd, zodat u op voorhand weet waar u aan toe bent. U kunt een renovatielening alleen aangaan als u eigenaar bent van het pand dat u wilt verbouwen.

Wat zijn de voordelen van een renovatielening?

Hebt u onvoldoende spaargeld om bijvoorbeeld uw keuken te vernieuwen, of om uw huis energiezuiniger te maken, dan kan een renovatielening de oplossing bieden.

Goed om te weten


  • U kunt een renovatielening gebruiken om een nieuwe keuken, een grotere veranda, maar ook dat mooie zwembad waar u elke zomer van droomt te financieren.
  • Het is ook mogelijk minder ingrijpende werkzaamheden uit te laten voeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vernieuwen van uw sanitair, het installeren van een nieuw alarmsysteem of de aankoop van een beveiligde deur.
  • Vaak volstaat het om de offertes en facturen voor te leggen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Wie kan een renovatielening aanvragen?

Om te kunnen lenen voor een renovatie of verbouwing moet u eigenaar zijn van het onroerend goed.

Wanneer u bijvoorbeeld huurder bent, zal u eerst een aangetekende machtiging van de eigenaar moeten krijgen alvorens u een persoonlijke lening kunt aanvragen. Zonder deze machtiging kan de eigenaar na afloop van de huurperiode het pand in haar oorspronkelijke staat opeisen, wat de nodige extra kosten met zich mee zal brengen.

Welk type renovaties kan ik financieren met een renovatielening?

Met een renovatielening kunt u verschillende soorten verbouwingen in uw woning financieren. De lening kan zodoende gebruikt worden om een nieuwe keuken, een grotere badkamer, een ruimere veranda, maar ook dat mooie zwembad waar u elke zomer van droomt te financieren.

Vergis u niet, het is uiteraard ook steeds mogelijk om minder ingrijpende werkzaamheden te laten uitvoeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vervanging van uw kozijnen, de vervanging van uw sanitair, de installatie van een nieuw alarmsysteem of de aankoop van een beveiligde deur.

Welke documenten heb ik nodig om een renovatielening aan te vragen?

Alvorens u een lening voor een renovatie of verbouwing kunt krijgen moet u verschillende documenten bij de kredietverstrekker aanleveren. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunnen de volgende documenten vereist zijn:

  • Een kopie van uw identiteitsbewijs.
  • Uw belastingaangiften van de laatste twee jaar.
  • De specificaties van de geplande werkzaamheden.
  • Een professionele schatting van het onroerend goed.
  • Uw huidige loonlijst, of facturen als u zelfstandige bent.
  • De koopovereenkomst wanneer u het te renoveren pand heeft aangekocht.
  • De bouwvergunning, indien nodig (niet alle renovaties of verbouwingen vereisen een vergunning).