Wat is een motorlening?

Een motor kopen en onderhouden is niet altijd even eenvoudig. Ervaren motards weten dat een motor evenveel kan kosten als een gewone gezinswagen, waardoor lenen voor een motor soms noodzakelijk is. Gelukkig zijn er op de financiële markt verschillende manieren om geld te lenen voor een motor.

Een motorlening is een krediet waarbij de kredietgever tijdelijk de aankoopprijs van de motor voorschiet, en waarbij de kredietnemer zich verbindt om deze aankoopprijs in schijven terug te betalen.

Wat heb ik nodig om een motorlening aan te vragen?

Wanneer u een motorlening wil aanvragen, kunt u best de onderstaande documenten meebrengen:

Dankzij deze documenten kan de kredietmaatschappij uw kredietwaardigheid nagaan en vergroot u uw kansen om snel een positief antwoord te ontvangen.

Goed om te weten


  • Heeft u niet voldoende middelen om uw motor zelf te financieren, dan kan een motorlening een oplossing bieden.
  • Er is een verschil tussen leningen voor nieuwe motoren en tweedehands motoren.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs van een motorlening?

Niet alleen de kracht, maar ook de leeftijd van de motor bepalen mee de kostprijs van een motorlening. Daarnaast spelen zowel het geleend bedrag als de gekozen looptijd ook mee in de rentevoet van motorleningen.

Nieuw of tweedehands?

Kredietgevers hanteren verschillende rentetarieven op basis van de staat van de motor. Een lening voor een nieuwe motor is voordeliger qua rentetarief dan een lening voor een tweedehands motor. De oorzaak hiervan kan gevonden worden in de waarde van het onderpand. Indien de kredietnemer de periodieke terugbetalingen niet meer zou kunnen aflossen, zal de kredietgever genoodzaakt zijn de motor te verkopen. Bij een nieuwe motor zal de restwaarde – behoudens grove verwaarlozing – hoger liggen dan een tweedehands motor die opnieuw verkocht wordt.

Zoals hierboven verduidelijkt, zullen kredietgevers de motor beschouwen als onderpand. Naarmate de motor een hogere leeftijd heeft, daalt de restwaarde en dus ook de zekerheid die de kredietgever achter de hand heeft. In praktijk benutten kredietgevers meestal de leeftijd van 36 maanden als grensleeftijd.

Wat is het verschil tussen een autolening en een motorlening?

In principe bestaat er krediet-technisch geen onderscheid tussen een autolening en een motorlening. Beiden worden ze aangeboden onder de vorm van een persoonlijke lening. Bepaalde kredietgevers maken ook geen onderscheid tussen een autolening en een motorlening, en bieden ze gezamenlijk aan onder de noemer "lenen voor een voertuig".

Een klassieke autolening maakt evenwel in kleinere mate een onderscheid op basis van de kracht van de motor, maar doet dat wel op basis van het doel/formaat van de wagen. Niet alle kredietgevers staan het bijvoorbeeld toe om via een autolening een caravan te kopen.