Waarom uw erfgenamen uitkopen via een hypotheeklening?

Uw ouders zijn overleden en de oudelijke woning wordt verdeeld onder alle kinderen. U zou het huis graag behouden, maar uw mede-erfgenamen, meestal uw broer(s) en/of zus(sen), willen de woning verkopen. Dan stelt zich het probleem dat u uw mede-erfgenamen zal moeten uitkopen. Niet evident. Een hypotheeklening biedt dan een oplossing.

Situaties als deze komen vaak voor. Jonge mensen willen het ouderlijk huis behouden, maar weten niet goed wat ze moeten doen. Want er zijn nog broers, zussen of andere familieleden waarmee ze rekening moeten houden en wiens akkoord ze moeten krijgen. Hoe bepalen ze de verkoopprijs onder elkaar? Wat zijn de gevolgen? Hoe moeten ze die uitkoopsom financieren? Kan dat via een hypothecair krediet? En hoeveel kunnen ze dan lenen?

Notaris belast met de verdeling van de erfenis

Als er een erfenis openvalt, is er altijd een notaris die belast wordt met de verdeling van de erfenis. De notaris zal hierbij optreden als een soort bemiddelaar om te weten wat de voorkeur van iedere erfgenaam is. De bezittingen moeten immers verdeeld worden en hiervoor moet er een akkoord onder alle erfgenamen zijn. Als het bovendien gaat over de uitkoop van de mede-erfgenamen om zo eigenaar te worden van de ouderlijke woning, is dit te beschouwen als een soort van aankoop-verkoop van een woning. En daar is altijd een notaris mee gemoeid.

De woning laten schatten

Om te weten hoeveel u zal moeten betalen aan de andere erfgenamen, moet u vooraleerst de waarde kennen van de woning. Opnieuw kan de notaris hier een eerste stap zetten, maar als u het echt objectief wil laten vaststellen, dan kiest u best voor een onafhankelijk schatter.

Een onroerend expert is onafhankelijk en zal de woning komen opmeten en de waarde uitrekenen, rekening houdend met alle technische en feitelijke elementen. Deze waarde dient dan als onderhandelingsbasis om tot een overeenkomst te komen over de uitkoopsom.

Een hypotheeklening als ideaal instrument

Eenmaal u een akkoord hebt met de mede-erfgenamen over de uitkoopsom, moet u hen natuurlijk nog betalen. Meestal gaat dat over een aanzienlijk bedrag dat u niet zomaar op tafel kan leggen. Een hypotheeklening is hiervoor dan het ideale betalingsinstrument.

Goed om te weten


 • U hebt een huis geërfd dat u graag wil behouden, maar uw mede-erfgenamen willen het verkopen. Als u hen wil uitkopen zal u op zoek moeten gaan naar financiering voor de te betalen uitkoopsom.
 • Het berekenen van die uitkoopsom is complexe materie. Dat doet de notaris voor u. Vraag uw notaris daarom altijd om een ontwerp van verdeling of een afrekening. Op die manier hebt u een document dat u kan gebruiken als u een aanvraag voor een hypothecaire lening indient.
 • Naargelang uw financiële draagkracht en uw persoonlijke behoeften helpen wij graag zoeken naar een oplossing op maat.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Tot welk bedrag kan ik lenen?

Bij het analyseren van uw hypothecair krediet komen vele factoren kijken waarmee een kredietgever rekening zal houden. Deze informatie zal uw kredietbemiddelaar ook opvragen:

 • Hoe oud bent u?
 • Bent u alleenstaand of gehuwd?
 • Hebt u kinderen?
 • Werkt u of niet?
 • Wat zijn uw inkomsten?
 • Hoeveel wilt u zelf afbetalen voor uw hypotheeklening?
 • Hoeveel kan u afbetalen?
 • Hoeveel houdt u over na het betalen van uw woonkrediet?
 • Wat zijn uw plannen met het ouderlijk huis?
Wat zijn uw plannen met het ouderlijk huis?

Deze vraag is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Voor een kredietbemiddelaar is deze informatie belangrijk om te kunnen nagaan welke oplossing hij kan uitwerken om u zo een gepast woonkrediet te kunnen aanbieden.

 • Als u het ouderlijk huis wilt aankopen om er zelf in te gaan wonen, dan kan een klassiek woonkrediet misschien eerder iets voor u zijn. Maar ook hier zijn tal van formules mogelijk om echt maatwerk te bieden.
 • Als u daarentegen het ouderlijk huis wilt aankopen om er een opbrengsteigendom van te maken en te verhuren, dan moet er gezocht worden naar andere toepassingen voor uw hypotheeklening. Bijvoorbeeld via de formule van een vast termijn krediet waarbij u enkel intresten gaat terugbetalen.