Wat is een annulatieverzekering?

Een annulatieverzekering of annuleringsverzekering dekt (een deel van) het financiële verlies dat u en uw gezin zouden lijden indien u een geplande reis niet kan maken. De verzekering kan bovendien ook voorzien in de terugbetaling van de niet opgebruikte vakantiedagen in geval van onderbreking van uw reis of vakantie.

Welke annulatieverzekeringen bestaan er?

Net zoals bij een reisverzekering kan een annulatieverzekering voor een tijdelijke periode gesloten worden, voor een welbepaalde reis, of voor een volledig jaar.

Wat dekt een annulatieverzekering?

U kan een annulatieverzekering afsluiten voor zowel een korte als een langdurige vakantie. Afhankelijk van de dekkingen die u hebt afgesloten, kan u uw annulatieverzekering gebruiken in het geval van:

Let op, de bovenstaande lijst is niet-exhaustief. U kan alle gedekte situaties terugvinden in algemene voorwaarden van uw annulatieverzekering.

Goed om te weten


  • Controleer steeds wie er allemaal gedekt is in uw annulatieverzekeringcontract.
  • Gaat u meermaals per jaar op vakantie met uw gezin, dan valt een doorlopende annulatieverzekering meestal voordeliger uit.
  • Situaties die aanleiding geven tot het gebruik van uw annulatieverzekering moeten buiten uw wil om zijn, zoals plotse en onvoorzienbare persoonlijke redenen en/of gebeurtenissen, familiale omstandigheden, gezondheidsredenen, enzoverder.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Kies ik best voor een tijdelijke of jaarlijkse annuleringsverzekering?

Indien u meermaals per jaar op vakantie gaat of een langdurige reis maakt, dan sluit u beter een jaarlijkse annulatieverzekering. Zowel de prijs als de waarborgen zullen dan beter zijn.

Wanneer kan ik best een annulatieverzekering afsluiten?

Een annulatieverzekering wordt meestal afgesloten tijdens het boeken van de reis. Indien u dat niet doet, moet u rekening houden dat u uw annulatieverzekering ten laatste 14 dagen na het boeken van uw reis nog kan afsluiten. In sommige gevallen kan u tot een minimum aantal dagen vóór u vertrekt nog een annulatieverzekering afsluiten.

Is een reisannulatieverzekering verplicht?

Neen, een reisannulatieverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar kan wel erg nuttig zijn wanneer u door onverwachtse gebeurtenissen uw reis moet annuleren.