Wat is een brandverzekering voor huurders?

In Vlaanderen is een brandverzekering voor huurders verplicht sinds 1 januari 2019.

Een goede brandverzekering is even belangrijk voor de huurder als voor de eigenaar, maar waarom moet u als huurder nu een brandverzekering afsluiten?

Wat dekt de brandverzekering voor huurders?

Een brandverzekering dekt veel meer dan enkel brandschade. De woningpolis verzekert uw huurdersaansprakelijkheid en indien gewenst uw inboedel (eventueel inclusief diefstal). De verzekering vergoedt schade aan de huurwoning waarvoor u verantwoordelijk bent. In de meeste polissen is verzekerd:

Goed om te weten


  • Een brandverzekering voor huurders is in Vlaanderen everplicht sinds 1 januari 2019.
  • Het is verstandig om in uw brandverzekering ook uw inboedel (meubelen, kledij, ...) tegen schade te laten verzekeren.
  • In Vlaanderen zijn rookmelders in de woning verplicht.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Is een rookmelder wettelijk verplicht?

Ja, sinds 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van een huurwoning (eengezinswoning, appartement of studio) te voorzien van minstens één rookmelder. De rookmelder(s) moet(en) bovendien CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.

Werken de rookmelders op vervangbatterijen? Dan moet u als huurder die batterijen op tijd vervangen. Die verplichting geldt voor sociale huurwoningen, private huurwoningen, kamers en studentenkamers.

Meer informatie kan u terugvinden op de website wonenvlaanderen.be.

Is een brandverzekering voor een huurder verplicht?

Dat hangt ervan af in welke regio u een woning wilt huren. In Vlaanderen is een brandverzekering voor huurders verplicht sinds 1 januari 2019.

Als huurder bent u verplicht om het appartement of huis dat u huurt in zijn oorspronkelijke staat aan de eigenaar terug te geven. Daarom is het in elk geval goed om uw aansprakelijkheid als huurder te verzekeren. Zo bent u beschermd tegen de financiële gevolgen van een eventueel schadegeval.

Volstaat één woningpolis als u samen met vrienden een huis huurt?

Ja, naast de verzekeringnemer zijn ook alle andere inwonende personen in de woningpolis verzekerd.

Uw huisbaas heeft al een woningpolis. Moet u als huurder er dan nog één afsluiten?

Toch wel, want de brandverzekering van uw huisbaas vergoedt geen schade aan de huurwoning waarvoor u verantwoordelijk bent.

Ook als in uw huurcontract de optie afstand van verhaal is opgenomen, is het nog altijd raadzaam om uw huurdersaansprakelijkheid te verzekeren. Uw huisbaas kan zijn verzekering namelijk stopzetten. En als de schade overslaat naar de buren, biedt de polis van uw huisbaas geen bescherming.