Wat is een huisdierenverzekering?

Een huisdierenverzekering, ook wel hondenverzekering of kattenverzekering genaamd, betaalt de dierenartskosten van uw huisdier terug.

Uw hond of kat is uw trouwe vriend. Hen vrijwaren van ziektes of ongevallen kunnen we helaas niet. Maar met een huisdierenverzekering, of dierenziekteverzekering kunnen wij u wel helpen met het verlichten van de (onverwachte) dierenartskosten en behandelingskosten die te wijten zijn aan een ziekte of een ongeval.

Wat dekt een huisdierenverzekering?

Alle diergeneeskundige kosten (raadplegingen, preventieve zorgen, analyses, operaties, geneesmiddelen, etc.) worden terugbetaald in geval van ziekte, ongevallen en chirurgische ingrepen. U kiest daarbij zelf het gewenste terugbetalingsniveau van de dierenartsfacturen, gaande van 50% voor een minimumdekking tot 90% voor de meest uitgebreide dekking.

Goed om te weten


  • Zodra uw huisdier is verzekerd, blijft dat zo voor het leven (zonder leeftijdslimiet) op voorwaarde dat het contract telkens wordt verlengd.
  • Uw huisdier is wereldwijd gedekt tijdens een verblijf in het buitenland en ongeacht de dierenarts die is gekozen (in het kader van een verblijf van minder dan 3 maanden).
  • Volgens het Koninklijk Besluit van 17 november 1994, en vervolgens dat van 1 juni 2004, is de identificatie van alle honden verplicht in België. Voor katten is identificatie verplicht wanneer ze doorgegeven of verkocht worden, en ook wanneer ze naar het buitenland reizen.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Tot op welke leeftijd kan ik mijn huisdier laten verzekeren?

Bij de meeste verzekeraars moet de intekening gebeuren vóór de 7de verjaardag van uw hond (vóór de 5de verjaardag voor bepaalde rassen) en vóór de 8ste verjaardag van uw kat. Eenmaal ingeschreven, is uw huisdier levenslang verzekerd (zonder leeftijdslimiet), op voorwaarde dat u uw contract jaarlijks verlengt.

Wat zijn de wachttijden van een huisdierenverzekering?

De wachttijd is de periode waarin we nog geen dierenartskosten voor uw huisdier kunnen terugbetalen als het zich kwetst of ziek wordt. Deze wachttijden zijn vastgelegd om de goede gezondheid van uw huisdier te garanderen op het ogenblik van de inschrijving.

De wachttijden die gelden bij SantéVet zijn:

  • 15 dagen voor ongevallen.
  • 60 dagen voor ziektes.
  • 6 maanden voor chirurgische ingrepen als gevolg van een ziekte.
Mag ik mijn dierenarts zelf kiezen?

Ja, u mag zelf uw dierenarts kiezen op voorwaarde dat uw dierenarts officieel is ingeschreven bij Orde der dierenartsen.

Mijn huisdier is al ziek of heeft een ongeval gehad. Kan ik hem of haar dan nog inschrijven?

Ja, dat is mogelijk. Echter, de kosten gelinkt aan een ziekte of ongeval vòòr de inschrijving of tijdens de wachttijden, worden niet vergoed, ook niet eventuele vervolgbehandelingen op deze aandoeningen. Daarom is het heel belangrijk om uw huisdier te verzekeren op jonge leeftijd, vóór de openbaring van ziekten. Eenmaal verzekerd worden ziekten en ongevallen wel gedekt.

Wordt de sterilisatie en/of castratie van mijn huisdier terugbetaald?

Sterilisatie of castratie wordt terugbetaald volgens uw formule indien uw huisdier ouder is dan 4 jaar en u minstens 6 maanden een contract heeft. Indien u uw huisdier wil steriliseren en/of castreren voor zijn 4de verjaardag, kan u gebruik maken van het beschikbare bedrag in uw forfait preventieve zorgen.

Wat is het jaarlijks terugbetalingsplafond?

Het jaarlijks terugbetalingsplafond is het maximum bedrag dat we jaarlijks aan dierenartskosten kunnen terugbetalen. Bij Santévet hernieuwen de plafonds zich ieder jaar op de vervaldatum van uw contract. Het terugbetalingsplafond varieert van 1.100 tot 2.200 euro, afhankelijk van de door u gekozen formule.

Zijn er uitsluitingen van dekkingen?

Ja, net als bij elk ander verzekeringscontract, zijn er ook hier uitsluitingen van dekkingen.

Uitgesloten van de dekkingen zijn alle kosten die verwant zijn met een ziekte of ongeval, evenals de gevolgen hiervan, die zijn opgetreden en vastgesteld vóór de ondertekening van uw contract of tijdens de wachttijd. Eveneens uitgesloten zijn kosten, verwant met ziekten die hadden kunnen worden vermeden als het huisdier preventieve vaccins had gekregen:

  • Voor honden: ziekte van Carré, hepatitis van Rubarth, leptospirose, parvovirose en hondsdolheid.
  • Voor katten: tyfhus, coryza, calicivirose, feline leukemie en hondsdolheid.

Let op, de bovenstaande lijst is niet volledig. Voor de exacte omvang van alle waarborgen en uitsluitingen kan u de infofiche van de huisdierenverzekering raadplegen op de pagina infofiches van onze website.