Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering verzekert u tegen gerechtelijke procedures en neemt de procedurekosten die daarbij komen kijken op zich. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gerechtskosten, de erelonen van advocaten, bemiddelaars, deskundigen, enzoverder.

Een rechtsbijstandverzekering vergoedt dus niet de schade op zich, maar dekt de kosten die voortvloeien uit gerechtelijke procedures.

Rechtsbijstand als aanvullende waarborg

Rechtsbijstand is vaak een aanvullende waarborg bij een andere verzekeringspolis, bijvoorbeeld bij uw auto-, brand- of familiale verzekering. De waarborg rechtsbijstand zal zich in die gevallen beperken tot de geschillen die op de specifiek verzekerde gevallen van toepassing zijn.

Algemene rechtsbijstandverzekering

Als alternatief kan u ook een algemene rechtsbijstandspolis afsluiten. Deze biedt een ruimere dekking met hogere vergoedingslimieten.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Een algemene rechtsbijstandverzekering dekt de kosten die voortvloeien uit gerechtelijke procedures. In de eerste plaats biedt deze verzekering u de mogelijkheid om u goed te informeren over uw rechten. Daarnaast biedt zij financiƫle bescherming bij juridische geschillen.

Enkele concrete voorbeelden:

Goed om te weten


  • Een rechtsbijstandverzekering informeert u over uw rechten, verdedigt u wanneer dat nodig is en betaalt de gerechtskosten.
  • Met een rechtsbijstandverzekering moet u zich geen zorgen maken over mogelijke torenhoge gerechtskosten.
  • De drempel om een advocaat onder de arm te nemen wordt zo een stuk kleiner.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Waarom zou ik een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Na een schadegeval kan de aansprakelijkheid van alle betrokkenen of het bedrag van de te betalen schadevergoedingen worden betwist. U bent het niet gewoon om daarover discussies te voeren. En dus wil u rechtsbijstand om uw belangen te verdedigen op die momenten.

U vreest bovendien voor de kosten van een gerechtelijke procedure. Die kunnen immers hoog oplopen. Een rechtsbijstandverzekering biedt u de mogelijkheid om uw rechten te doen gelden, in het kader van een minnelijke schikking of, zo nodig, door naar de rechtbank te gaan en neemt uw advocaatkosten, deurwaarderskosten, enzoverder ten laste.

Is een rechtsbijstandverzekering fiscaal voordelig?

De betaalde premies kunnen u in bepaalde gevallen recht geven op een belastingvermindering. Contacteer ons voor meer informatie.

Kan ik mijn eigen advocaat vrij kiezen?

Ja, u hebt als verzekerde vrije keuze van advocaat. U mag dus zelf de advocaat kiezen die u zal vertegenwoordigen en uw rechten zal verdedigen.