Wat is een verzekering huispersoneel?

Uw vrije tijd is kostbaar. Kiest u ervoor om voluit van uw tijd te genieten, dan besteedt u waarschijnlijk bepaalde taken uit zoals poetsen, koken, strijken, babysitten, tuinonderhoud of kleine herstellingswerken.

De verzekering huispersoneel is een verplichte ongevallenverzekering die deze werkkrachten beschermt voor ongevallen tijdens het werk. Zowel uw betaalde werkkrachten als toevallige helpers zijn verzekerd.

Wat dekt een verzekering huispersoneel?

Uw verzekering huispersoneel komt enkel tussen bij schade aan het huispersoneel dat voor u werkt. Die schade moet het gevolg zijn van een arbeidsongeval of een ongeval op weg naar of van uw woning. Zo betaalt de verzekering een schadevergoeding voor:

Goed om te weten


  • Sluit een verzekering huispersoneel af vóór u iemand als huispersoneel aantrekt.
  • Ga bij uw verzekeraar na of de dienstverlening waarop u een beroep wil doen wel degelijk gedekt wordt.
  • Een verzekering huispersoneel is niet nodig indien u gebruik maakt van het systeem van dienstencheques.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Is een verzekering huispersoneel verplicht?

Hebt u personeel dat huishoudelijke taken verricht tegen betaling? Dan bent u verplicht een verzekering arbeidsongevallen te nemen. Zowel voor aangegeven, als niet-aangegeven personeel. De verzekering huispersoneel dekt die wettelijke verplichting volledig af.

Werkt u met een professionele tuinonderneming om uw gazon te maaien of betaalt u uw poetshulp met dienstencheques? Dan is een verzekering huispersoneel niet verplicht omdat deze mensen in dienst werken van een bedrijf.

Wat zijn de belangrijkste uitsluitingen?

Meestal komt een verzekering huispersoneel niet tussen in:

  • Materiële schade (kledij, gereedschap, voertuigen, ...), veroorzaakt aan de persoon die u in dienst hebt.
  • De schade die de persoon die voor u werkt, veroorzaakt aan anderen. Voor deze schade kan u als opdrachtgever aansprakelijk gesteld worden. Zowel voor lichamelijke schade als voor materiële schade die deze persoon aan anderen veroorzaakt bij de uitvoering van zijn werk bij u, kan u tussenkomst vragen aan uw verzekeraar BA Familiale. U betaalt bijvoorbeeld iemand om een dakpan te vervangen en die laat de dakpan vallen op een voorbijganger, die gewond raakt. In dat geval kan u aansprakelijk worden gesteld voor de schade; uw BA familiale kan tussenkomen.
  • Schade veroorzaakt aan u door de persoon die u in dienst heeft. Bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken breekt uw huishoudster een oude Chinese vaas. Als die persoon geen geld heeft om uw schade te betalen, dan wordt het moeilijk om die schade vergoed te krijgen. Schakel u een professionele firma in (bijvoorbeeld via dienstencheques), dan is die aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door de persoon die bij u werkt. Zulke bedrijven sluiten meestal een BA Onderneming af, die u eventueel kan vergoeden. Ook als de onderneming niet zo'n verzekering afsloot, beschikt ze meestal over meer middelen dan een particulier om de schade te vergoeden. Sloot u een rechtsbijstandsverzekering af, dan kan die tussenkomen wanneer u uw schade probeert vergoed te krijgen.
  • Bepaalde beroepen zoals chauffeur, huisbewaarder of stalknecht worden vaak niet verzekerd. U kan uw verzekeraar vragen uw dekking uit te breiden.
  • Bepaalde taken zoals dakwerken en het rooien van bomen, worden niet verzekerd.

Let op, de bovenstaande lijst is niet volledig. Voor de exacte omvang van alle waarborgen en uitsluitingen kan u de infofiche van de verzekering huispersoneel raadplegen op de pagina infofiches van onze website.