Wat is een verzekering kunstvoorwerpen?

Het verzekeren van kunst is een vak apart. Kunstexperts kunnen de waarde van kunstwerken perfect inschatten, maar doen veel meer dan dat.

Ze geven ook tips voor het beheer en de bewaring van uw kunstcollectie en de preventie van schadegevallen. Dat is heel belangrijk, want een kunstwerk heeft naast zijn marktwaarde ook een emotionele waarde. Als een kunstwerk verloren gaat, kan een som geld die emotionele waarde nooit vergoeden.

In verzekeringscontracten voor kunstwerken wordt meestal gewerkt met een zogenaamde 'overeengekomen waarde'. De experts bepalen die samen met u als eigenaar en kijken daarbij ondermeer naar de marktwaarde van vergelijkbare kunstwerken. Als een verzekerd kunstwerk definitief verloren gaat, wordt het vergoed op basis van die overeengekomen waarde.

Bij een gedeeltelijke schade betaalt de verzekeringsmaatschappij de kosten van expertise, transport, en restauratie. Als het werk niet in de oorspronkelijke staat hersteld kan worden, wordt er een minwaarde uitbetaald.

Wat dekt een verzekering kunstvoorwerpen?

Onder andere de volgende situaties zijn verzekerd:

Let op, de bovenstaande lijst is niet-exhaustief. We verwijzen graag naar de algemene voorwaarden voor een precieze en volledige omschrijving van alle dekkingen en uitsluitingen.

Goed om te weten


  • Uw kunstwerken kunnen worden verzekerd volgens de aangenomen waarde, de werkelijke waarde of een combinatie van beide.
  • Als u een kunstwerk uitleent aan een museum of tentoonstelling, vergeet dan niet om het kunstwerk te verzekeren volgens het principe 'Alle risico's - van nagel tot nagel'. In dat geval is uw kunstwerk verzekerd tijdens het transport van en naar het museum of de tentoonstelling. De werken zijn verzekerd vanaf hun vertrek tot aan hun terugkeer.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Wat kost een verzekering kunstvoorwerpen?

U kan ons een summiere beschrijving overmaken van wat u wenst te verzekeren, waarna wij in overleg met de verzekeraar zullen zien of dat mogelijk is. Zo ja, dan sturen we een expert voor een persoonlijk onderhoud, inventarisatie en risicoanalyse bij u thuis. In functie van dat verslag wordt dan het polisontwerp overgemaakt.

De premie is afhankelijk van de gewenste waarborg, de beveiliging van het risico en de aard van de kunstwerken. Een schilderij bijvoorbeeld, is niet vergelijkbaar met een viool of met een kunstvoorwerp uit porselein of uit brons. De premie wordt dus steeds volledig op maat van de cliƫnt berekend.

Moet ik mijn kunstvoorwerpen laten verzekeren bij dezelfde verzekeraar als die van mijn brandverzekering?

Uw kunstverzekering staat volledig los van uw brandverzekering en moet dus niet noodzakelijk bij dezelfde maatschappij afgesloten te worden.