Wat is een evenementenverzekering?

Congressen, lezingen, sportmanifestaties, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen, workshops, concerten, vakantiekampen, shows, evenementen en ga zo maar door. Als organisator van een evenement kan u aansprakelijk gesteld worden voor een ongeval en zal u moeten opdraaien voor de schade van de slachtoffers.

Met een evenementenverzekering kan u zich hiervoor verzekeren en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de mogelijke financiële gevolgen indien er iets zou mislopen tijdens uw evenement.

De verzekering kan zowel door particulieren, feitelijke verenigingen als vzw's worden afgesloten, en dit voor een volledig jaar of voor één specifiek evenement zoals bijvoorbeeld een defilé, een braderie, een jeugdtoernooi, een eetfestijn, enzoverder.

Wat dekt een evenementenverzekering?

Met een evenementenverzekering verzekert u zich tegen de financiële risico's die u loopt bij het organiseren van een evenement.

Burgerrechtelijke aansprakelijkheid

Beschermt uw aansprakelijkheid voor schade aan anderen tijdens uw evenement als organisator of vrijwilliger.

Persoonlijke ongevallen

Dekt de kosten die de organisatoren of vrijwilligers hebben na een ongeval.

Rechtsbijstand

Juridische bijstand voor de organisatoren en vrijwilligers.

Objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing

Heeft uw event plaats in een zaal, denk dan ook aan de verplichte verzekering voor events in een zaal.

Schade aan zaal

Betaalt voor schade aan de zaal waarvoor u tijdens uw event aansprakelijk bent veroorzaakt door een organisator of vrijwilliger.

Goed om te weten


  • Een evenementenverzekering biedt ruime bescherming voor schade en ongevallen.
  • Organisator en vrijwilligers zijn ook verzekerd tijdens opbouw- en afbraakwerken.
  • De eerste 10 vrijwilligers worden gratis meeverzekerd.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Is een evenementenverzekering wettelijk verplicht?

Er zijn enkele gevallen waarbij een evenementenverzekering verplicht is:

  • Sinds 2005 zijn organisaties verplicht om de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van hun vrijwilligers te verzekeren.
  • Vindt uw evenement plaats in een zaal, dan bent u verplicht om een verzekering objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing af te sluiten indien de eigenaar of verhuurder van de zaal dat niet heeft.
  • Neem altijd contact op met de lokale overheid van de plaats waar u uw evenement organiseert, aangezien van hieruit ook extra verplichtingen kunnen worden opgelegd.
Is een eventverzekering nuttig wanneer dit niet wettelijk verplicht is?

Absoluut! Als organisator bent u verantwoordelijk, een evenement organiseren zonder een aansprakelijkheidsverzekering is dus haast ondenkbaar.

Naast een aansprakelijkheidsverzekering bevat een evenementenverzekering ook andere verzekeringen zoals een ongevallenverzekering om de veiligheid van medewerkers en vrijwilligers te garanderen. Vervolgens is een goede bijstand voor juridische problemen ook zeker geen overbodige luxe.

Wanneer bent u aansprakelijk?

Loopt er iets mis op uw evenement? Hebt u iets belangrijks over het hoofd gezien? Dan wordt de organisatie verantwoordelijk gesteld. Als organisator bent u verplicht die schade te vergoeden.