Wat is een omniumverzekering?

Uw (nieuw) bedrijfsvoertuig wacht op u in de showroom? Vóór u de weg opgaat, moet u minstens een verzekering BA bedrijfsvoertuigen afsluiten.

Een omniumverzekering is een aanvullende verzekering op de basisverzekering BA motorvoertuigen. Als u morgen een ongeval veroorzaakt, als uw bedrijfsvoertuig wordt gestolen of als het koetswerk van uw voertuig beschadigd raakt door hagel wordt dat mogelijk een financiële ramp. Uw aansprakelijkheidsverzekering biedt daar geen dekking voor.

Met een omniumverzekering is uw bedrijfsvoertuig in alle gevallen verzekerd, zelfs wanneer u zelf aansprakelijk bent voor een ongeval.

Wat dekt een omniumverzekering?

Een grote omniumverzekering, of full omniumverzekering, vergoedt alle schade aan uw bedrijfsvoertuig en zal tussenkomen in de volgende gevallen:

Wat dekt een kleine omniumverzekering?

Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om een beperkte omniumdekking die over het algemeen tussenkomt in de volgende gevallen:

Let op: alle schadegevallen die niet duidelijk in uw verzekeringscontract kleine omnium zijn opgenomen, worden niet vergoed. De kleine omnium voorziet in principe geen terugbetaling van materiële schade aan uw bedrijfsvoertuig als u voor het ongeval aansprakelijk bent.

Aanvullende verzekeringen voor een betere bescherming

Schade en verwondingen die u zelf oploopt worden niet vergoed. Daarom wordt een omniumverzekering vaak aangevuld met een aantal bijkomende verzekeringen voor een betere bescherming, zoals:

Goed om te weten


 • Om uw bedrijfsvoertuig te verzekeren heeft u de keuze uit de formule grote omnium die u beschermt ongeacht of u in fout bent of niet of de formule kleine omnium.
 • Hebt u een milieuvriendelijke bedrijfswagen aangekocht of hebt u verschillende veiligheidsopties in uw bedrijfswagen? Dan kunt u een extra korting krijgen op uw omniumverzekering.
 • Een omniumverzekering komt niet tussen indien de schade werd veroorzaakt met opzet, indien u dronken was, indien u schade veroorzaakte terwijl u van de plaatselijke wetgeving niet met het voertuig mocht rijden of bij schade veroorzaakt door deelname aan snelheids-, regelmatigheids-, behendigheidsritten of -wedstrijden.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Hoe wordt de premie van mijn omniumverzekering berekend?

De premie van uw omniumverzekering wordt berekend op basis van

 • Het type voertuig.
 • Het merk en het model van het voertuig.
 • De cataloguswaarde en de opties. Let op: de cataloguswaarde verschilt van de aankoopprijs op uw factuur, ze houdt geen rekening met kortingen, speciale beursvoorwaarden, de btw, ...
 • De evaluatiemethode bij een totaal verlies (reële waarde, erkende waarde).
 • Uw woonplaats (die heeft impact op de risicoberekening, vooral wat het risico op diefstal betreft).
 • Het bedrag van de franchise.

Sommige van die gegevens worden ook gebruikt om de te verzekeren waarde te bepalen.

Hoe zit het met de schadevergoeding?

Het voertuig kan worden hersteld. We spreken in dat geval over partieel verlies. De schadevergoeding wordt dan berekend op basis van de reparatiekosten.

Het voertuig kan niet worden hersteld of de kostprijs van de herstellingen ligt hoger dan het bedrag dat nodig is om het beschadigde voertuig te vervangen. In dat geval spreken we over totaal verlies. De schadevergoeding wordt berekend op basis van de vervangwaarde. Die vervangwaarde kan verschillen naargelang de evaluatiemethode die in het verzekeringscontract is vastgelegd.

Vergeet niet dat uw schadevergoeding steeds vermindert met de franchise voorzien in uw contract.

Let op, na diefstal krijgt u enkel een schadevergoeding als uw bedrijfswagen niet na een bepaald aantal dagen wordt teruggevonden. Wordt uw voertuig binnen die termijn teruggevonden, dan dekt uw omniumverzekering de eventuele schade die de dieven veroorzaakten.

Is een omniumverzekering interessant voor mij?

Om te weten of een omniumverzekering voor u interessant is, kan u rekening houden met volgende elementen:

 • Heeft u voor de aankoop van uw bedrijfswagen een lening afgesloten die nog altijd loopt? Is dat het geval, dan kan een omniumverzekering interessant zijn als u wil vermijden een beschadigde wagen te moeten afbetalen!
 • Hoe oud is uw bedrijfswagen? Bij een relatief nieuwe bedrijfswagen is een omniumverzekering te rechtvaardigen. De waarde die u na een ongeval terugkrijgt, is dan inderdaad hoog.
 • Welke premie moet u voor de omniumdekking betalen? Vergelijk die met wat u voor uw bedrijfswagen terugkrijgt na een ongeval. Oordeel zelf of die premie daartegen opweegt. Vergelijk dit met de premie die u betaalt en de dekking die u krijgt met een kleine omnium.