Wat is een verzekering BA beroepsaansprakelijkheid?

Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje, maar kan zware gevolgen met zich meebrengen. Als zelfstandige of bedrijfsleider bent u verantwoordelijk voor uw eigen daden en de daden van uw medewerkers. Gelukkig biedt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering een uitweg.

Een verzekering BA beroepsaansprakelijkheid is een waarborg die voor bepaalde beroepen - zoals medische en paramedische beroepen, immobiliƫnagenten, reisagentschappen, wegvervoerders, enzoverder - niet alleen de schade veroorzaakt aan derden dekt, maar ook de schade die niet rechtstreeks het gevolg is van de beroepsactiviteit zelf.

Wat dekt een verzekering BA beroepsaansprakelijkheid?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onopzettelijke schade die veroorzaakt is door een contractuele fout of beroepsfout. Vooral mensen met een intellectueel of een medisch beroep hebben belang bij deze verzekering. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt o.a.:

Uw burgerrechtelijke aansprakelijkheid bij de uitbating van uw bedrijf

We betalen een vergoeding aan personen die schade oplopen:

Uw beroepsaansprakelijkheid

We vergoeden de schade die personen oplopen om wille van een beroepsfout die u hebt begaan, ook als het gaat om:

Goed om te weten


  • Een verzekering BA beroepsaansprakelijkheid dekt zowel de contractuele als de extracontractuele aansprakelijkheid die het gevolg is van de uitoefening van uw beroep.
  • Een verzekering BA beroepsaansprakelijkheid biedt waarborgen op maat van specifieke beroepen.
  • Indien een schadegeval tot een gerechtelijke procedure zou lijden, is de optionele waarborg rechtsbijstand uitbating een waardevolle aanvulling.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Voor wie is een verzekering BA beroepsaansprakelijkheid aangewezen?

De doelgroep van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn zelfstandigen, vrije beroepen, kmo's, grote ondernemingen, ... die als hoofdzaak intellectuele activiteiten uitoefenen. De verzekering BA beroepsaansprakelijkheid dekt intellectuele dienstverleners tegen de gevolgen van hun daden.

Het gaat daarbij in het algemeen over activiteiten als adviesverstrekking en zuiver intellectuele dienstverlening, zoals o.a. juridische beroepen, accountants, artsen en andere medische beroepen, architecten, IT-consultants, enzoverder.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

De meeste professionals die actief zijn in gereglementeerde sectoren zijn, hetzij wettelijk, hetzij deontologisch, verplicht om een verzekering BA beroepsaansprakelijkheid te sluiten.

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De premie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt berekend op basis van de omzet en wordt vastgesteld op basis van de activiteit van de onderneming en de verzekerde bedragen. Meestal is er een franchise opgenomen in de polis.

Wie is er verzekerd?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de verzekeringnemer. Dit is de onderneming of de zelfstandige zelf, alsook de personen en medewerkers voor wie ze instaan.