Autoverzekering voor particulieren


Verzeker uzelf en uw auto tegen alle risico’s

Wat is een autoverzekering?

Elk motorrijtuig dat zich op de openbare weg bevindt moet geldig verzekerd zijn. De BA-autoverzekering (juridische term: 'Burgerlijke Aansprakelijkheid Gemotoriseerde Voertuigen') is verplicht voor alle auto-eigenaars in Europa zodra het voertuig op de openbare weg rijdt en verzekert de aansprakelijkheid van de bestuurder.

Als u een ongeval veroorzaakt, vergoedt de BA-autoverzekering n.l. de materiële- en lichamelijke schade van de slachtoffers. Uw eigen verwondingen en de materiële schade aan uw auto worden echter niet vergoed door de BA-autoverzekering. Daarom wordt een BA-autoverzekering meestal aangevuld met andere verzekeringen.


Onze tip: De BA autoverzekering is verplicht en vergoedt schade aan derden. Om uw eigen verwondigen en schade te verzekeren dient u een aantal aanvullende verzekeringen te onderschrijven.

Welke aanvullende autoverzekeringen bestaan er?

De verplichte BA autoverzekering vergoedt schade aan derden, maar hoe verzekerd u uw eigen schade? Uw BA auto kan indien gewenst worden uitgebreid met een aantal aanvullende verzekeringen:

 • Materiële schade aan uw voertuig kan u laten verzekeren via een omniumverzekering die geldt bij aanrijding, vluchtmisdrijf, diefstal, brand, glasbreuk, stormschade, enz. Maar er zijn ook minder ruime polissen, de zogeheten 'mini omnium' of 'kleine omnium', tegen lagere tarieven. Na de afschaffing van het bonus-malussysteem kent de verzekeringsmarkt tal van tarificatiesystemen voor de premies van autoverzekeringen. Wij hebben een duidelijke filosofie: goede bestuurders worden beloond. Met andere woorden, wie als een goede huisvader met de wagen rijdt, kan bij ons rekenen op een voordelige premie!
 • De rechtsbijstandverzekering helpt u om uw rechten te kennen en indien nodig te verdedigen en draagt uw advocaten- en expertisekosten, zowel in binnen- als buitenland.
 • Een bijstandsverzekering zorgt ervoor dat u niet moet overnachten in uw defecte auto. Pechverhelping, slepen en repatriëren: het wordt allemaal voor u geregeld. U kan daarbij opteren voor een tijdelijke polis of voor een jaarcontract.
 • Bestuurder: wist u dat de BA autoverzekering in het kader van de wetgeving omtrent de zwakke weggebruiker alle slachtoffers van het verzekerde voertuig vergoedt, behalve de bestuurder? Die heeft immers niet de hoedanigheid van zwakke weggebruiker. Ofwel is de bestuurder in fout, en dan heeft hij op geen enkele vergoeding recht. Ofwel is hij in recht, en dan zal zijn vergoeding afhangen van de houding van de tegenpartij. Een bestuurdersverzekering vergoedt de bestuurder (geheel of gedeeltelijk) voor de lichamelijke letsels die hij bij een verkeersongeval oploopt, ongeacht of hij in recht of in fout is. Onmisbaar dus voor wie met de wagen rondrijdt!
 • Inzittenden: de wetgeving betreffende de zwakke weggebruiker heeft ervoor gezorgd dat passagiers van een motorrijtuig die het slachtoffer worden van een ongeval, steeds vergoed worden. Dat neemt niet weg dat een aanvullende vergoeding in zo'n geval vaak erg welkom is. En dat tegen een lage premie.

Preventietips tegen diefstal van uw voertuig


 • Laat uw voertuig niet achter op een onverlichte of verlaten plaats.
 • Indien u thuis bent, zet uw wagen steeds in de garage.
 • Sluit alle vensters en alle deuren, ook uw koffer zelfs als u maar voor een korte tijd de wagen verlaat.
 • Draai uw wielen in de richting van de stoeprand en zet uw stuurslot op.
 • Indien uw wagen uitgerust is met een alarm- of anti-diefstal systeem, ACTIVEER dit. Al deze tips gelden ook als u de wagen in uw garage plaatst. Sluit dan ook alle toegangen tot de garage af (poort oprit) evenals de garagepoort zelf.
 • Leg binnenshuis (bij afwezigheid of 's nachts) uw sleutels niet op een zichtbare of zeer evidente plaats.
 • Haal de boorddocumenten uit het voertuig. Controleer ook regelmatig of uw boorddocumenten nog steeds in het voertuig aanwezig zijn. Stel dit niet uit tot u naar de technische controle moet of tot de dag dat u uw verzekeringsbewijs vervangt.
 • Laat nooit uw reservesleutels in het voertuig.

TIPS Defensief rijden


 • Tip 1: Schakel tijdig je richtingaanwijzers in zodat de andere weggebruikers op tijd weten welke richting je uit wil gaan.
 • Tip 2: Minder snelheid aan een zebrapad en maak oogcontact met mensen die willen oversteken.
 • Tip 3: Kom je onverwacht in een gevaarlijke situatie, schakel dan onmiddellijk je vier richtingaanwijzers aan om anderen te waarschuwen.
 • Tip 4: Matig je snelheid wanneer je een kruispunt nadert.
 • Tip 5: Hou op een snelweg je blik ver vooruit gericht zodat je veranderende situaties tijdig kan inschatten.
 • Tip 6: Laat je gelijkmatig opnemen in de verkeersstroom en hou voldoende afstand van je voorligger.
 • Tip 7: Schakel tijdig je lichten aan. Dit niet alleen om zelf te zien maar ook om gezien te worden.
 • Tip 8: Kijk (zeer) veel in je achteruitkijkspiegel om naderende voertuigen achter je op tijd op te merken.
 • Tip 9: Hou voldoende rekening met zware motorfietsen in het verkeer. Ze kunnen immers zeer snel accelereren.

Bron: cartips.be

Waarom een juist ingevuld aanrijdingformulier zo belangrijk is

Iedereen zal het er wel over eens zijn: zowat het allerbelangrijkste na een verkeersongeval is de correcte en vooral snelle afhandeling van het schadedossier. Als een schadedossier omwille van bepaalde redenen snel zou kunnen afgehandeld worden, dan is er gewoon een correct en volledig ingevuld aanrijdingformulier nodig. Zonder dit formulier kan een verzekeringsmaatschappij zich geen oordeel vormen over wie aansprakelijk is en zal je schadedossier dus onnodig lang aanslepen.

De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben de RDR-overeenkomst ondertekend. Zij spraken af dat, wanneer hun cliënt duidelijk "in recht" is, de materiële schade vergoed wordt door... de eigen verzekeringsmaatschappij! De RDR-overeenkomst of directe regeling wordt dus heel vaak toegepast.

Maar als de Politie ter plaatse was, dan moet er toch geen aanrijdingsformulier worden ingevuld? Fout!!! De Politie zal vaak een (proces-verbaal) opstellen. Dit proces-verbaal gaat niet onmiddellijk naar de verzekeringsmaatschappijen, integendeel. Het duurt maanden vooraleer zulk proces-verbaal terecht komt bij de verzekeringsmaatschappijen. Immers, die processen-verbaal gaan eerst naar het parket van de Procureur des Konings. Deze moet zich in eerste instantie uitspreken over het ongeval. Dus: ook al was Politie bij het ongeval aanwezig, ook al werd er proces-verbaal opgesteld, TOCH een aanrijdingsformulier opstellen en zo snel mogelijk bezorgen aan je makelaar of je verzekeringsmaatschappij.

Ben ik verplicht Politie te roepen als ik betrokken ben bij een ongeval? Als er, als gevolg van een ongeval, gewonden vielen, dan ben je inderdaad verplicht het ongeval te laten optekenen door Politie. Ook indien een betrokken partij vluchtmisdrijf pleegde, als een betrokken partij weigert een aanrijdingsformulier in te vullen, dat aanrijdingsformulier niet waarheidsgetrouw wil invullen of niet wil ondertekenen, als de betrokken tegenpartij geen geldig groen verzekeringsbewijs kan voorleggen of als de uiterste datum van geldigheid op het groene verzekeringsbewijs vestreken is.

Op zoek naar verzekeringen voor ondernemers?