Wat is een bromfietsverzekering?

Een BA bromfietsverzekering, of burgerlijke aansprakelijkheid bromfiets, verzekert uw aansprakelijkheid en is in België wettelijk verplicht zodra u met uw bromfiets, brommer of scooter tot 50cc de openbare weg opgaat. Als u een ongeval met uw bromfiets, brommer of scooter zou veroorzaken, zal uw BA bromfietsverzekering alle lichamelijke en materiële schade van de tegenpartij(en) vergoeden.

Wat dekt een bromfietsverzekering?

Als u een ongeval met uw bromfiets, brommer of scooter veroorzaakt, vergoedt de verzekering:

Hou er rekening mee dat de materiële schade en de verwondingen die u zelf oploopt niet worden vergoed door een BA bromfietsverzekering. Daarom wordt deze verzekering vaak aangevuld met een aantal bijkomende verzekeringen voor een betere bescherming.

Aanvullende verzekeringen voor een betere bescherming

U kunt uw brommerverzekering uitbreiden met een aantal aanvullende verzekeringen voor een betere bescherming, zoals:

Goed om te weten


  • De minimumleeftijd om in België een bromfiets te mogen besturen is 16 jaar.
  • Om een bromfiets klasse A (tot 25 km/u) te besturen is geen rijbewijs vereist.
  • Voor een bromfiets klasse B (tot 45 km/u) is een specifiek rijbewijs categorie AM (theoretisch + praktisch examen) verplicht. De cilinderinhoud van de bromfiets mag niet groter zijn dan 50cc.
  • Een verzekering BA motorrijtuigen is verplicht voor uw bromfiets in België. De verzekering vergoedt de lichamelijke en materiële schade die u met uw bromfiets veroorzaakt aan anderen.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Wie is verzekerd?

De verzekeringsnemer, de eigenaar en alle toegelaten bestuurders met een geldig voorlopig of definitief rijbewijs.

Waar geldt de verzekering?

In België en alle landen die op de groene kaart vermeld zijn.

Mag ik mijn bromfiets of brommer uitlenen?

Een bromfietsverzekering is gekoppeld aan het voertuig en niet aan de persoon die de verzekering heeft afgesloten. U mag dus iemand anders op uw bromfiets laten rijden, maar wel op voorwaarde dat de bestuurder bevoegd is om te rijden. Hij of zij moet dus een geldig rijbewijs of een brommercertificaat hebben.

Toch zijn er ook wel wat risico's verbonden aan het uitlenen van uw bromfiets:

  • Iemand anders is niet gewend aan uw bromfiets en loopt hierdoor een grotere kans op schade of een ongeval.
  • Ook vanuit de bromfietsverzekering zijn er een aantal belangrijke redenen om uw bromfiets niet uit te lenen. Laat u iemand rijden die jonger is? Dan loopt u kans op een hoger eigen risico bij een schade. Stel u bent zelf 24 jaar oud en u leent uw bromfiets uit aan een vriend van 23 jaar. Bij sommige verzekeraars heeft dit grote gevolgen voor de hoogte van het eigen risico. Deze wordt bijvoorbeeld verhoogd met 500 euro. Bovendien gaat bij schade veroorzaakt door de lener dit ten koste van uw schadevrije jaren. Hierdoor gaat u mogelijk meer betalen voor uw verzekering.
  • Voor jongere bestuurders kan de verzekeraar bovendien een hoger eigen risico in rekening brengen, maar de gevolgen kunnen ook nog groter zijn. De verzekeraar kan de schade veroorzaakt door bestuurders jonger dan 25 jaar uitsluiten. De gevolgen van schade door een jonge bestuurder zijn in dat geval niet te overzien. De verzekeraar keert niet uit of verhaalt de schade die ze hebben uitgekeerd aan de tegenpartij. Stel, door een ongeval heeft een voetganger een blijvend lichamelijk letsel opgelopen. De schadeclaims die hieruit kunnen voortvloeien zijn onbetaalbaar.

Kortom, wees dus altijd erg voorzichtig met het uitlenen van uw bromfiets.

Wat als de lener mijn bromfiets beschadigt?

Door een ongeval kan uw bromfiets zwaar beschadigd raken. Als u niet voor de schade aan uw eigen bromfiets verzekerd bent, ontstaat er een probleem. Wie betaalt de schade aan uw bromfiets? Heeft de lener het geld om u financieel te compenseren? Is de lener ook bereid om de schade terug te betalen? Het is dus nog maar de vraag of u de schade betaald krijgt door diegene waar u uw bromfiets aan heeft uitgeleend.

Wat is niet verzekerd door de bromfietsverzekering?

Zijn onder andere uitgesloten:

  • De schade aan uw eigen bromfiets.
  • De schade van de persoon die verantwoordelijk is voor een ongeval (inkomensverlies, ziekenhuiskosten, schade aan goederen, ...).
  • Deelname aan snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten of -wedstrijden.
  • Als uw premie niet betaald is, wordt uw verzekering geschorst en komt men niet tussen in geval van schade.

Let op, de bovenstaande lijst is niet volledig. Voor de exacte omvang van alle waarborgen en uitsluitingen kan u de infofiche van de bromfietsverzekering raadplegen op de pagina infofiches van onze website.