Wat is een motorverzekering?

Een BA motorverzekering, of burgerlijke aansprakelijkheid motor, verzekert uw aansprakelijkheid en is in België wettelijk verplicht zodra u met uw motor de openbare weg opgaat. Als u een ongeval met uw motor zou veroorzaken, zal uw BA motorverzekering alle lichamelijke en materiële schade van de tegenpartij(en) vergoeden.

Welke risico's dekt de motorverzekering?

Als u een ongeval met uw motor veroorzaakt, vergoedt de verzekering:

Let op, de materiële schade en de verwondingen die u zelf oploopt worden niet vergoed door de BA motorverzekering. Daarom wordt deze verzekering vaak aangevuld met een aantal bijkomende verzekeringen voor een betere bescherming.

Aanvullende verzekeringen voor een betere bescherming

U kunt uw motorverzekering uitbreiden met een aantal aanvullende verzekeringen voor een betere bescherming, zoals:

Goed om te weten


  • Een verzekering BA motorrijtuigen is in België verplicht als u met uw motor de weg op gaat. Deze aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de lichamelijke en materiële schade die u anderen met uw motor zou kunnen toebrengen.
  • De verzekering BA motorrijtuigen betaalt in sommige situaties niet. Dit geldt o.a. voor de schade aan uw eigen motor, uw lichamelijke schade na een ongeval, schade veroorzaakt door oorlog en arbeidsconflicten, schade aan goederen die u vervoert voor uw beroep en niet gratis vervoert of de schade die u veroorzaakt door deelname aan snelheids-, regelmatigheids-, behendigheidsritten of -wedstrijden.
  • U kan, net zoals voor uw auto, ook voor uw motor een omniumverzekering onderschrijven. U hebt de keuze tussen een grote of een kleine omnium. Daarnaast kunt u de waarborguitbreidingen nemen voor een optimale bescherming van uw motor.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Wat is verzekerd in een kleine omnium of multirisk?

Uw motor is verzekerd voor:

  • Schade veroorzaakt door brand.
  • Schade veroorzaakt door diefstal.
  • Schade veroorzaakt door glasbreuk.
  • Schade veroorzaakt door natuurkrachten.
  • Schade veroorzaakt door aanrijding met dieren.

Ook de opties en toebehoren van uw motor zijn gedekt, denk daarbij aan verwarmde handvaten, audio- en videomateriaal, elektrisch windscherm, koffers, ...

Wat is verzekerd in een grote omnium?

U geniet de volledige dekking van de kleine omnium of multirisk. Daarnaast bent u gedekt voor de eigen schade aan uw motor. Daarbij hebt u de keuze tussen twee formules:

  • Schade veroorzaakt door aanrijdingen met derden.
  • Schade veroorzaakt door elk type ongeval. Hiermee is bijvoorbeeld ook vandalisme gedekt.
Wie is verzekerd in de BA motorverzekering?

De BA motorverzekering vergoedt de schade die u veroorzaakt aan derden. Dat kan de tegenpartij zijn, maar ook uw passagier.

Uw BA motorverzekering vergoedt de schade aan derden als u bij een ongeval in fout bent. Dit geldt ook wanneer een andere bestuurder met uw motor een ongeval veroorzaakt of als uw passagier aansprakelijk is voor het ongeval.

Bent u als bestuurder van uw motor betrokken bij een ongeval in België en loopt uw passagier schade op, dan zal uw BA-verzekeraar zowel de lichamelijke als kledijschade van de passagier vergoeden.

De lichamelijke schade van de bestuurder van uw motor – in veel gevallen uzelf – wordt niet vergoed door uw BA motorverzekering.